Oblicz zadanie
Mariusz: Punkty P = (−1,a), R = (1,b) należą do wykresu wielomianu W(x) = x5−2x4+x3−2x. Zatem
liczba a+b jest równa
Podpowiem tylko że a+b=−4
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego
25 paź 16:58
Piotr:
nie wystarczy policzyc W(−1) i W(1) ?
25 paź 17:05
Mariusz: @Piotr
liczyłem wychodzi −16 i −16 ale to nie daje mi −4
25 paź 17:07
Piotr:
a mi wyszlo −2 i −2
25 paź 17:07
Piotr:
gdzies sie pomyliles
25 paź 17:08
Mariusz: @Piotr
a mógłbyś zapisać ?
25 paź 17:09
MQ: Obaj się pomyliliście.
b=2
a=−6
25 paź 17:12
Mariusz: dziękuje za wyniki ale może byc ktos tak dobry i napisać jak do tego doszedł

?
25 paź 17:13
Piotr:
ojejeju
W(1) = 1
5−2*1
4+1
3−2*1= 1−2+1−2= −2

W(−1) zrob sam
25 paź 17:14
Piotr:
@MQ gdzie mam blad ?
25 paź 17:15
25 paź 17:16
MQ: sorry Piotr to jednak ja się pomyliłem
25 paź 17:17
Mariusz: no to dzięki dla Piotr
25 paź 17:18
Piotr:
a cóż za zbieg okolicznosci ze suma tez −4
25 paź 17:18