Okrąg wpisany w czworokąt
freaky: W romb wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu z bokiem dzieli bok na odcinki długości 4 cm i 9
cm. Oblicz długość przekątnych i wysokość rąbu.
Bardzo proszę o rozwiązanie i WYJAŚNIENIE co z czego wynika.
25 paź 16:51
Mila:

Punkty styczności są jednakowo odległe od wierzchołków kątów
a=4+9=13 i h=2r
W ΔCOB:
promień jest prostopadły do boku w punkcie styczności( jest wysokością)
ΔCOB jest prostokątny (spróbuj uzasadnić − z sumy kątów w trójkącie i wiedząc, że ∡B+∡C=180
0)
r=
√4*9=6 i h=12
w ΔCOE: OC
2=6
2+9
2⇔|OC|=
√117=3
√13⇔
|AC|=6√13
w Δ BOE: OB
2=4
2+6
2⇔OB|=2
√13⇔
|DB|=4√13
25 paź 19:14