Czy dobrze
sparco: Wyznacz wzór funkcji liniowej, wiedząc, że jej wykres jest równoległy do wykresu funkcji
y=1/3x+7 i że przyjmuje ona wartości niedodatnie dla x≤−1.
Wg mnie wyszło, że ta funkcja to y=1/3x+1 ale nie wiem czy dobrze, proszę o odpowiedź.
25 paź 16:40
sparco: Poprawka y=1/3x+1/2 czy teraz dobrze ?
25 paź 16:53
Piotr:

niebieska y=1/3x+7
zielona y=1/3x+1/2
czy jest dobrze ?
25 paź 17:00
Arek: Według mnie to będzie y=1/3x+1/3 bo wtedy otrzymujemy miejsce zerowe w punkcie x= −1. Jeżeli
się mylę to poprawcie.
25 paź 17:15