Bardzo prosze o pomoc nie wiem jak sie do tego zabrac
olaa: x√3−5<4x−1
2x3−18x=x2−9
(2x−1)2= (x−4)2
3x+1=√2x +2
Rozwiaze ktos rownosci i nierownosci?
25 paź 16:40
kubkow: Zobacz nic w tym trudnego..wystarczy, że:
a) przerzucisz 5 na prawą stronę: x
√3<4x+4... podniesiesz do kwadratu obie strony i potem
obliczanie Δ
b) przerzucisz x
2−9 na drugą stronę : 2x
3−18x−x
2+9=0..tutaj wystarczy pogrupować to i
| | 1 | |
dojdziesz do postaci x2(2x−1)−9(2x−1)=0 ⇒ (x2−9)(2x−1)=0 ⇒ (x−3)(x+3)(x− |
| ) no i masz |
| | 2 | |
c) wystarczy obliczyć nawiasy, przerzucić wyrazy, potem obliczyć Δ
d) przerzuć 2 na drugą stronę i otrzymasz 3x−1=
√2x, podnosisz do kwadratu, liczysz Δ i
wszystko jasne
25 paź 17:27
olaa: spróbuje
25 paź 18:26
olaa: o co chodzi ze podnosze do kwadratu obie strony?
25 paź 18:43
kubkow: jak mam powiedzmy równanie
2+x= √2 | biorąc obustronnie do kwadratu otrzymujemy
(2+x)2=(√2)2
4x2+4x+x2=2
5x2+4x−2=0
.....
rozumiesz na czym to polega?
25 paź 20:48