matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdz miejsca zerwoe
Adam:
Znajdź miejsca zerowe funkcji: f(x)=cox−sin2x okreslonej w przedziale <0,2π> Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać, jakby mógł ktoś to wyjaśnić krok po kroku. osiągnąłem taką postać: cosx(1−2sinx)
1
I nie wiem co dalej. cosx = 0, sinx =
?
2
25 paź 16:08
ICSP:
π
cosx = 0 ⇒ x =
+ kπ ; k ∊ C
2
1
π
5
sinx =
⇒ x =
+2kπ ; k ∊ C v x =
π + 2kπ ; k ∊ C
2
6
6
25 paź 16:10
Adam:
π
a skąd
i I{5}{6}π ?
6
25 paź 16:20
ICSP:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1570.html
25 paź 16:21