Kwadratowa z parametrem
maciek: Jaką najmniejszą wartość przyjmuje suma kwadratów dówch róznych pierwiastków równania
x2−(m+3)x +2m=0
25 paź 16:00
MQ: x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
x1+x2=−b/a
x1*x2=c
25 paź 16:08
ICSP: Δ > 0 ⇒ m ∊ R
x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1x2
zatem :
x12 + x22 = m2 + 6m + 9 − 4m = m2 + 2m + 9 Przyjmie wartość minimalna w yw . To już
sobie policzysz
Odp 8
25 paź 16:08
maciek: m2 +6m +9 −4m = m2 +2m +9 Δ<0 a>0 więc najmniejsze jest −b/2a tak ?
25 paź 16:09
maciek: no tak y
w ... Sory, nie myśle dzis

dzięki
25 paź 16:10