Obicz długość drugij podstawy
Mikoś: Dłuższa z podstaw trapezu prostokątnego ma długość 6 cm. Promień okręgu wpisanego jest równy 1
cm. Oblicz długość drugiej podstawy trapezu.
12 maj 18:11
jasiu: ja też bym prosił, żeby ktoś pokazał jak to zrobić
12 maj 18:17
jasiu:

h = 2
6 + a = 2 + c
12 maj 18:24
jasiu: i co dalej...?
12 maj 18:25
jasiu: 1,2cm wyszła mi druga podstawa. Masz odp do tego..?
12 maj 18:33
Jasiu:

a = 6 −x
2 + c = 6 + 6 − x
h
2 + x
2 = c
2 ← i to jako układ równan rozwiązać
12 maj 18:37
bigduck: pomagam
12 maj 18:45
bigduck: c2 = x2+22
2+c = 6+6−x
c = 6+6−x−2
c = 10−x
(10−x)2 = x2+22
100 − 20x + x2 = x2 + 4
100−4 = 20x
x= 4,8
12 maj 18:49
Jasiu: no czyli podstawa 1,2cm
12 maj 18:54
bigduck: najwidoczniej
12 maj 19:32
yhy: ...
29 paź 18:00