Wyrazenia algebraiczne
Niematematyk: | | 1 | |
Oblicz x, jezeli |
| +x=1 oraz m ≠ 0 [zadanie zamkniete (nie ma takiej odpowiedzi, do ktorej |
| | m | |
doszedlem), wiec zmodyfikowalem tresc].
| | m−1 | |
No i niestety wg odpowiedzi ma byc : |
| |
| | m | |
| | m | |
Z gory dzieki za wskazanie bledow. ktore popelnilem [zdaje sie, ze mnozac przez |
| musze |
| | 1 | |
pomnozyc cala lewa strone, w tym takze x, wiec widocznie tu juz jest zle, ale nie mam pojecia,
co innego moge zrobic].
25 paź 15:23
ICSP: 1 + mx = m
mx = m − 1 // : m
25 paź 15:25
Niematematyk: Kolejne zadanie:
Nie mozna skrocic wyrazenia :
O ile sie nie myle to:
| | x−2 | |
W przykladzie a moge skrocic x przed nawiasem, czego rezultatem bedzie wyrazenie : |
| , |
| | x+2 | |
nie wiem, czy moge tez jeszcze cos skrocic, moze pozostale x−y, co da 1 w liczniku i
mianowniku zamiast x−ów, natomiast jak jest z tymi dwojkami?
| | x−x | |
W przykladzie b moge skrocic x2 oraz x, co da mi |
| |
| | 1−1 | |
W przykladzie c moge chyba tylko skrocic 4 wraz z 16, jednakze moje watpliwosci rozwiewaja
odpowiedzi, ktore wskazuja ten wlasnie przyklad na nieskracalny − czy moglby mi ktos
powiedziec, dlaczego?
Przyklad d − podobnie jak c, czworka i szesnastka wydaja sie byc skracalne
Za wszelka pomoc z gory bardzo dziekuje
25 paź 17:08
Niematematyk: Zglebilem troche bardziej temat i udalo mi sie poprawnie rozwiazac przyklady b i d z zadania
wyzej:
| | x2−x | | x(x−1) | |
b) |
| = |
| = x |
| | x−1 | | x−1 | |
| | x+4 | | x+4 | | 1 | |
d) |
| = |
| = |
| |
| | x2−16 | | (x+4)(x−4) | | x−4 | |
Przyklad c jest nieskracalny, czy natomiast moglby mi ktos wytlumaczyc, jak moge skrocic
przyklad a)? Bo tego jednego akurat nie potrafie rozgryzc.
27 paź 18:27
konrad: przecież przykład a chyba najprostszy, bo widać, że x się skróci
27 paź 18:29
Niematematyk: | | x−2 | |
Czyli zostanie |
| , tak? |
| | x+2 | |
27 paź 18:31
konrad: tak
27 paź 18:32
Niematematyk: Ok, dzieki wielkie, tutaj kolejny przyklad do skrocenia, a z ktorym nie moge sobie poradzic:
| | [(x+2)(x−2)]2 | |
= |
| = |
| | (x−2)(x−2) | |
27 paź 18:49
Niematematyk: Nikt nie wie? Powyzszy przyklad nijak ma sie do odpowiedzi, takze jezeli ktos moglby mi
podsunac odpowiednia droge do skrocenia tego przykladu to bylbym wdzieczny.
27 paź 19:28
Piotr:
z mianownikiem nic nie rob
27 paź 19:30
Niematematyk: | (x2−4)2 | | [(x+2)(x−2)]2 | | (x+2)2 * (x−2)2 | |
| = |
| = |
| = (x+2)2 = |
| (x−2)2 | | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
x
2 + 4x + 4
Dzieki
27 paź 19:40
Piotr:
prosze

pamietaj o zapisywaniu dziedziny.
27 paź 19:41
Niematematyk: O ile sie nie myle to tutaj dziedzina to R\{2}, czy tak?
27 paź 19:49
Piotr:
27 paź 19:50
Niematematyk: Kolejne zadanie.
| | 1 | |
Oblicz |
| * (x2−4), jezeli x≠−2 |
| | x2+4x+4 | |
Probowalem na kilka roznych sposobow, ale niestety nic specjalnego mi nie wyszlo, w kazdym
razie na pewno nic, co bylo by zgodne, czy nawet bliskie odpowiedziom, czy moglby mi ktos
podsunac jakas drobna wskazowke na poczatek?
27 paź 20:26
Piotr:
wzory skroconego mnozenia.
27 paź 20:28
Niematematyk: | 1 | | x−2 | |
| * (x+2)(x−2) = |
| |
| (x+2)2 | | x+2 | |
Jeszcze raz wielkie dzieki, Piotr

Probowalem wlasnie cos ze wzorami, ale nie myslalem o tym, zeby przeksztalcic i mianownik i
mnoznik [zakladajac, ze dobrze pamietam, iz mnoznik jest po mnoznej, czyli w tym przypadku
jest to (x
2−4)], a jedynie jedno z tych wyrazen.
27 paź 20:38
Piotr:
prosze
27 paź 20:40