wyrażenia algebraiczne
tępak: 1.Wyznacz parametry a, b wielomianu y=ax+b, jeśli wiadomo, że jego miejscem zer. jest liczba 5,
a wykresu należy punkt A=(−7, 2).
2. Wyznacz parametr m wielomianu y=mx+3m2, jeśli wiadomo, że wartość tego wielomianu w punkcie
4 jest równa 12.
3. Rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego wielomian w(x)=x4−4x3−4x2+16x.
4.Dany jest wielomian f(x)=4x2+20x−3. Wykaż, że ten wielomian ma wszystkie wartości nie
mniejsze niż (−28).
5.Wyznacz zbiór wszystkich x, dla których wielomian W(x)=2x2−3x osiąga wartości ujemne.
6. Dany są wielomiany w(x)=(x+1)(x+2)(x+3) oraz z(x)=x3+(m+k)x2+(2k−5mx+6)
a. wyznacz tak liczby a,b, aby te wielomiany były równe
b. oblicz w(√2−2)
Nie mam pojęcia jak rozwiązać te zadania. Jestem kiepska z maty, muszę to skumać, więc proszę o
w miarę proste wytłumaczenie dla tępaka matematycznego.
25 paź 15:22
Ann: 1) rozwiaz uklad rownan:
0=5a+b
2=−7a+b
25 paź 15:35
Ann: 2) rozwiazujesz rownanie :
12=4m+m
2
(m
2+4m−12=0
Δ =16+4*12=64
25 paź 15:38
Ann: 3)
w(x)=x4−4x3−4x2+16x
=x(x3−4x2−4x+16)
=x*[x2 *(x−4)−4*(x−4)]
=x*[(x−4)(x2−4)]
=x*(x−4)(x−2)(x+2)
25 paź 15:41
Ann: 4)
hp: ∀x : 4x2+20x−3<−28
4x2+20x+25<0
(2x+5)2<0
sprzecznosc bo kwadrat dowolnej liczby jest zawsze nieujemny => f(x)≥−28 ∀x
25 paź 15:46
Ann: 5) narysuj wykres to zobaczysz gdzie ujemne wartosci sa
25 paź 15:47
Ann: w(x)=(x+1)(x+2)(x+3) =(x
2+3x+2)(x+3)=x
3+6x
2+11x+6
z(x) nigdy nie bedzie rowne w(x) bo w z(x) wpolczynnik przy x=0 (bo go wogole nie ma , chyba ze
zapomniales przepisac cos)
b) tu to tylko podstawiasz za x −> (
√2−2) i jaka w tr\ym trudnosc ?
25 paź 15:53
Asia : W zad. 2 jest błąd

Powinno być: y=mx+3m
2
W(4)=12
12=4m+3m
2
3m
2+4m−12=0
Δ=160
√Δ=
√160=4
√10
| | −4−4√10 | | −2−2√10 | |
m1= |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
6 mar 14:34