POMOCY
Help: Które z liczb –73, 21, 63, −1111, 1995, 631, 172 przystają do siebie mod6?
25 paź 15:03
Artur z miasta Neptuna:
−73 mod6 = −(6*12 + 1) mod 6 = −1 mod 6 = 5 mod 6
Analogicznie robisz pozostale
25 paź 15:39
Artur z miasta Neptuna:
Na pewno 21 przystaje do 63 bo obie liczby przystaja do 3mod6
25 paź 15:40
Help: Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć prostymi słowami bo nie czaje tego
25 paź 16:11
Ann: bierzesz liczbe np −73 i dodajesz tyle razy liczbe 6 zeby dostac jakas liczbe ze zbioru
{0,1,2,3,4,5}
gdy bierzesz liczbe dodatnia to wtedy znowu odejmujesz tyle razy liczbe 6 zeby dostac liczbe
ze zbioru {0,1,2,3,4,5}
25 paź 16:14
Ann: i wtedy dwie liczby beda przystawac do siebie gdy te liczby po odejmowaniu wielokrotnosci 6
beda takie same
25 paź 16:16
Ann: ale jest szybszy sposob

korzystajac z twerdzenia o przystawaniu liczb modulo n
a=b(mod n)⇔n| ( |a−b|)
czyli liczby przystaja do siebie gdzy ich roznica jest podzielna przez ta liczbe n
25 paź 16:18
Help: dzięki wielkie teraz kumam
25 paź 16:18
Ann: prosze bardzo

polecam sie na przyszlosc
25 paź 16:21