Oblicz długości ramion trapezu
Kraś: Podstawy trapezu prostokątnego mają długości 1 cm i 3 cm. Oblicz długości ramion trapezu,
jeżeli w trapez ten można wpisać okrąg.
12 maj 18:08
tim: Z własności trapezu:
a + c = b + d
1 + 3 = b + d
b + d = 4
12 maj 18:12
tim:

Teraz rysujemy:
ab = 1
cd = 3
ce = 1
ed = 2
ac = be = x
bd = 4 − x
Z tw. Pitagorasa
be
2 + ed
2 = bd
2
Podstaw i oblicz x.
12 maj 18:13
ja: √12
24 paź 20:20
ja: √12= 3
24 paź 20:22
takietosmutne: trolololo √12 to nie 3 w kazdym razie mi nic to nie pomoglo bo podstawic i obliczyć nie umiem
xD a do tego momentu co tu jest to umiałam o.O..
12 cze 18:49
Mila:

Jeżeli w trapez można wpisać okrąg, to a+b=c+d⇔
c+d=1+3
c+d=4⇔c=4−d
|EB|=2
W Δ CEB:
c
2=2
2+d
2
(4−d)
2=4+d
2
16−8d+d
2=4+d
2
16−8d=4
12=8d
c+d=4
c=4−1,5=2,5
12 cze 19:42
kwami: eh
18 maj 15:26