Granice ciągów
Zuza: Proszę o pomoc przy liczeniu kilku granic.
| | 3√5n7+6n2+3 | |
a) |
| jak mogę zacząć taki przykład? |
| | √n3+2n+7 | |
25 paź 13:46
aniabb: wyciągnąć najwyższe potęgi n przed pierwiastek
25 paź 13:57
Zuza: wyciągam najpierw n7 przed nawias a potem zrobic z tego dwa pierwiastki? ale jak mam 3√n7
to jak to rozpisać?
25 paź 14:06
aniabb:
| 3√n7 * 3√5+6/n5 +3/n7 | |
| = |
| √n3 √1+2/n2+7/m3 | |
| | n6√n−1 * 3√5+6/n5 +3/n7 | |
= |
| =∞ |
| | √1+2/n2+7/m3 | |
25 paź 14:10
Zuza: Możesz jeszcze wytłumaczyć jak
3√n7 zamienił się w n
6√n−1 ?
Na ćwiczeniach mieliśmy może z 6/7 przykladów granic i skonczyliśmy je i teraz jest problem
żeby to samemu opanować
25 paź 14:14
aniabb:
n
7/3 / n
3/2 = odejmujemy wykładniki n
5/6 = n* n
−1/6
25 paź 14:20
Zuza: | | 1 | |
b) lim |
| warto pomnożyć licznik i mianownik przez wyrażenie z mianownika ze |
| | 4√n4+n3−n | |
znakiem + ?
25 paź 14:39
aniabb: tak
25 paź 14:40
Zuza: Mianownik mi wyszedł taki normalny, gorzej z licznikiem..
4√n4+n3+n
podzieliłam licznik i mianownik przez najwyższą potęgę mianownika tj n2
i w liczniku mam 4√n4/n8+n3/n8 +1/2
25 paź 14:54
Zuza: ?
25 paź 15:29
aniabb: | 4√n4+n3+n | |
| i jeszcze raz |
| √n4+n3−n2 | |
| (4√n4+n3+n)(√n4+n3+n2) | |
| |
| n4+n3−n4 | |
25 paź 15:38
aniabb: | (4√n4+n3+n)(√n4+n3+n2) | |
| |
| n3 | |
| n(4√1+1/n+1)n2(√1+1/n+1) | |
| =4 |
| n3 | |
25 paź 15:41
25 paź 17:13
Zuza: Mozna tu coś kombinować z sumą ciągu geometrycznego?
25 paź 17:28
Zuza: pomożecie?
25 paź 18:16
Krzysiek: podziel licznik i mianownik przez 4n
granica to 0
25 paź 18:18
Zuza: | | 1 | | 1 | |
lim (1− |
| )n2 = lim (1+ ( |
| )n2= |
| | n4 | | −n4 | |
| | 1 | |
lim(1+( |
| )−n4)−1n4*n2 = e−12
|
| | −n4 | |
ma wyjść 1.. gdzie zatem jest błąd?
25 paź 20:19
Zuza: ?
25 paź 20:26
Krzysiek: nie wiem skąd 1/2...
25 paź 20:27
Zuza: no tak.. ale dalej jest gdzieś błąd bo 0 nie jest odpowiedzią
25 paź 20:30
Krzysiek: a ile to jest e0 ...
25 paź 20:30
Zuza: o matko.. racja

Za dużo przykladow i juz sie podstawy nawet mieszają..
25 paź 20:32