Wyznacz k gdy Funkcja
Krys: Jak się za to zabrać
W(x)=x4−3x2−kx+8 − Wyznacz wartość parametru k, jeśli wiadomo, że wykres funkcji y=W(x)
przechodzi przez punkt (√2+1 , 10)
25 paź 13:26
aniabb: za x wstawić √2+1 całość równa 10
25 paź 13:27
ICSP: w(√2+1) = 10
inaczej
za w(x) wstawiasz we wzorze 10 a za x wstawiasz √2 + 1
Otrzymujesz równanie z parametrem k.
25 paź 13:27
krys: niestety nie mogę sobie poradzić z obliczeniem pierwiastków typu (√2+1)2 (√2+1)4
25 paź 14:24
25 paź 14:46
Krys: czy to jest dobrze?
W(x)=x4−3x2−kx+8
[(√2+1)(√2+1)(√2+1)(√2+1)]−3(√2+1)2−k(√2+1)+8=10
[(√4+2√2+1)(√4+2√2+1)]−3(√4+2√2+1)−k(√2+1)+8=10
(√4+2√2+1)2−3√4−6√2−3−k(√2+1)+8=10
(3+2√2)2−6√2−3√4−3−k(√2+1)+8=10
17−3+8−4√2−6√2−3√4−k√2−k=10
22−2√2−3√4−k√2−k=10
22−10−2√2−3√4−k√2=k
12−2k√4−3√4=k
12−k√4=k
12−2k=k
12=3k /:3
k=4
25 paź 15:38
Krys: up
prosiłbym o sprawdzenie
25 paź 16:16
Krys: up
26 paź 13:16