matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstremum
ania:
Proszę wykazać, że funkcja f(x) = x
5
−5x
3
+25x nie ma ekstremum.
25 paź 12:41
aniabb:
f'= 5x
4
−15x
2
+25=0 Δ=225−400 <0 brak miejsc zerowych .. brak ekstremum
25 paź 13:01