Kpt. Sanders:
I Teoria:
log(a*b) = log(a) + log(b)
| | a | |
log( |
| ) = log(a) − log(b) |
| | b | |
log(a
b) = blog(a)
1.
a)
log(600) = log(6 * 100) = log(6) + log(100) = log(6) + log(10
2) = log(6) + 2log(10) = ...
b)
| | √3 | |
log( |
| ) = log(√3) − log(200) = log(31/3) − log(2*100) = log(31/2) − [log(2) + |
| | 200 | |
log(100) = {patrz podp. a}
c)
| | 8√2 | |
log( |
| ) = log(8√2) − log(25) = log(23*21/2) − log(52) = {patrz podp. a i b} |
| | 25 | |
d)
| | 9√3 | |
log( |
| ) = log(9√3) − log(4) = log(32*31/2) − log(22) = ... |
| | 4 | |
2.
II Teoria:
a = alog
b(b) = log
b(b
a)
np:
5 = 5log(10) = log(10
5)
a)
log(4) + 3 = log(4) + 3log(10) = log(4) + log(10
3) = log(4*10
3) = log(4*1000) = log(4000)
b)
2 + log
3(5) = 2log
3(3) + log
3(5) = {patrz podp. a}
c)
log
1/2(6) − 2 = log
1/2(6) − {patrz podp. a i I Teoria}
d)
4 − 2log
3(6) = no to do ćwiczenia własnego

jak pisać matematycznie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html