Oblicz pole koła
Misiek: W romb o boku długości 2 cm i kącie ostrym 60 st. wpisano koło. Oblicz pole tego koła.
12 maj 18:05
YolMan: Aby wyliczyc pole musimy znalezc promien.
Promien kola wpisanego do rombu bedzie rowne wysokosci jednego z trojkatow prostokatynych
powstalych przez przeciecie przekatnych
Maja one katy 90 30 oraz 60 stopni. oraz przeciwprostokatna =2
sin30 = x/2
1 x
−− = −−−−
2 2
x=1 cos30= y/2
√3/2 =y/2
y=√3
x i y to polowy przekatnych rombu teraz z wzoru na pole trojkata mamy zaleznosc
(pomijam mnozenie przez 0,5 gdyz nie o pole trojkatu tu chodzi tylko o zaleznosc miedzy bokami
i promieniem)
1 * √3= r * 2
√3=2r
r= 0,5√3
I liczysz sobie r2 * π
0,75πcm2
12 maj 18:36
YolMan: Oczywiscie promien kola to wysokosc opadajaca na przeciwprostokatna
12 maj 18:37
domka: Oblicz pole wycinka kołowego i długość łuku okręgu wyznaczonego przez kąt środkowy o mierze 60
stopni,jeżeli promień jest równy 12cm.
27 sty 19:43