zamień na milipaskale
niebojesie: Zamień na milipaskale:
20 mikrogramów(3cm)*(3min)2
w mianowniku jest 3 cm * (3min)2
25 paź 11:07
Kpt. Sanders:
1μg = 10
−6kg
20μg = 20 * 10
−6kg
1cm = 10
−2m
3cm = 3 * 10
−2m
1min = 60s
3min = 3 * 60s
| 20 * 10−6 | |
| = x |
| 3 * 10−2 * (3 * 60)2 | |
1mPa = 10
−3Pa
x * 10
−3 = y mPa
x to ilość pascali, y to ilość milipascali
25 paź 12:17
koksu: witam, czy na końcu jest dobrze przemnożone? razy 10−3? bo mam w notattkach że jak zamieniam z
większej na mniejszą jednostke to bez minusa powinno być...
19 gru 20:03
Mateusz:
1mPa−−−>10
−3Pa
x mPa−−−>yPa
10
−3x=yPa
więc co bez minusa powinno byc
19 gru 22:41
koksu: lolo
20 gru 11:40
20 gru 15:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
a gdzie tu błąd widzisz

6.14 *10
−4 Pa = 0.614 *10 * 10
−4 Pa = 0.614 *10
−3 Pa = 0.614 mPa
20 gru 16:01
koksu: no czyli miałem racje, biore 10 do trzeciej potęgi razy x
20 gru 16:37