ciąg
malwia: zbadać czy ciąg jest monotoniczny:
a
n=
n√1+6n
a
n+1=(1+6
n+1)
1n+1
a
n+1:a
n=(1+6
n+1)
1n+1]/[1+6
n]
1n=
| | 1+6 | |
[11n+1+61n+1]/[11n+61n]= |
| =1≥1 |
| | 1+6 | |
ciąg jest rosnący
25 paź 00:26
MQ: Przejście z przedostatniej linijki do ostatniej jest błędne −− nie możesz wejść z pierwiastkiem
pod nawias, bo w nawiasie masz dodawanie a nie mnożenie.
Poza tym na oko widać, że ciąg jest malejący i zmierza do 6.
Policz sobie np. dla n=1 i n=2
25 paź 00:57
malwia: ale trzeba to wykazać najpierw!
25 paź 01:10