Figury podobne
Daria: W trójkącie prostokatnym ABC,w którym kąt przy wierzchołku C jest prosty,poprowadzono wysokość
CD.Udowodnij ze trójkąt ADC jest podobny do trójkata DBC oraz |CD|=p[|AD|*|DB|}
12 maj 18:04
Daria: Momocyyy
12 maj 18:12
tim: Umiem wyjaśnić druga część.
12 maj 18:19
Daria: Ooo to mozesz mi pomoc
12 maj 18:19
tim:

{AD
2 + CD
2 = AC
2
{CD
2 + BD
2 = BC
2
{AC
2 + BC
2 = (AD + BD)
2
Sumuję dwa pierwsze:
2CD
2 + AD
2 + BD
2 = AC
2 + BC
2
Podstawiam do trzeciego:
2CD
2 + AD
2 + BD
2 = AD
2 + 2 * BD * AD + BD
2
Skracam i zostaje
CD
2 = AD * BD
CD =
√AD * BD
12 maj 18:25
tim: (cecha BBK) dwa boki i kąt położony naprzeciw dłuższego z nich
A pierwsza część zapewne to, ale próbuję dopiero mam 15 lat
12 maj 18:28
Daria: Dzięki
12 maj 18:28
♊:

mamy trójkąt ABC
∢CAB = α
∢ABC = β
α+β+90o=180o
Poprowadziliśmy wysokość |CD| i stąd mamy, że
∢CDA = ∢ BDC = 90
o
Teraz miara wszystkich kątów w trójkącie ADC =
180o = ∢DCA + α+90o
Przyrównujemy do siebie te równania zaznaczone na zielono i wychodi, ze ∢DCA = β
Nie musimy robić tak samo robimy z ∢DCB i α bo nie jest to potrzebne.
Opdowiedź: Trójkąty są do siebie podowbe na mocy zasady kąt−kąt.
12 maj 18:29