analityczna
PuRXUTM: Następne zadanie którego nie ogarniam
Przekątna kwadratu opisanego na okręgu o równaniu x2+y2−2x−4=0 zawiera się w prostej y=2x−2
a) Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu
b) wyznacz środek okręgu opisanego na tym kwadracie
obliczyłem że x2+y2−2x−4=(x−1)2+(y+4)2=5 r=√5 IADI=2√5 IASI=√10
i z tego próbowałem wyliczyć A, wyszły mi dwa rozwiązania
xa1=1−√2 xa2=1+√2 no i co mam teraz zrobić jak mi wyjdą 2 różne ya ?
czyli wychodzi tak :
xa1=1−√2 i y=2√2 lub xa1=1−√2 i y=−2√2
lub xa1=1+√2 i y=2√2 lub xa1=1−√2 i y=−2√2 ?
24 paź 23:52
PuRXUTM: mam sobie wybrać że np A=(1−√2,2√2) a C=(1+√2,−2√2) bo to chyba by była
najrozsądniejsza decyzja
24 paź 23:56
Tad: źle przekształcone równanie okręgu
24 paź 23:59
PuRXUTM: no właśnie teraz dokładnie zauważyłem

ma być (x−1)
2 + y
2=5 ale chyba z tego dalej nie
korzystałem wiec dalsze obliczenia są niezależne
25 paź 00:02
aniabb:

okrąg w zadaniu to (x−1)
2 +y
2=5
25 paź 00:05
PuRXUTM: dzięki
aniabb za rysunek, to już wiem

zobacz jeszcze na to co napisałem wyżej to z tymi
y
a1
25 paź 00:09
aniabb: jedno xa to A drugie to C i y liczysz z prostej więc wychodzi tylko jedno
25 paź 00:09
aniabb: potem prosta prostopadła i tak samo liczysz B i D
25 paź 00:10
PuRXUTM: a mi wychodzą dwa

jak z prostej liczyłem to mi źle wychodziło 2 razy że y=2
√2 a ma być raz
y=2
√2 a raz y=−2
√2
25 paź 00:11
aniabb: dwa iksy ..bo dwa punkty na tej prostej A i C
do każdego x liczysz y = 2x−2 i masz dwa punkty A (xa1, y1) i C(xa2, y2)
25 paź 00:14
PuRXUTM: sory ania ale dzisiaj nie ogarnę za późno

muszę iść dalej. Liczę teraz punkt B i D
25 paź 00:15
aniabb:
x=1−√2 y=2−2√2−2 = −2√2
x=1+√2 y=2+2√2−2 = 2√2
25 paź 00:16
PuRXUTM: a już wiem, do złego wzoru podstawiałem, dzięki wiem o co chodzi
25 paź 00:17
aniabb: uff
25 paź 00:17
PuRXUTM: to to akurat
aniabb wiem, aż tak źle nie jest

Ja podstawiałem do wzoru y
2=4(x−1)
2 bo sobie kiedyś tam wcześniej podniosłem do kwadratu
25 paź 00:18
aniabb: bywa
25 paź 00:19
PuRXUTM: dobra, jeszcze jedno pytanie

Skąd mam wiedzieć który to będzie punkt B a który D, bo przy A
i C to tam pal licho bo to obojętne ale przy tym to już nie obojętne
25 paź 00:22
PuRXUTM: chyba że mam sobie mniej więcej narysować ?
25 paź 00:23
aniabb: też obojętne, ale wybierz tak by szły kolejno ABCD
25 paź 00:28
aniabb: narysuj
25 paź 00:28
aniabb: poza tym to ze idą zgodnie czy przeciwnie do wskazówek zegara to rzecz umowna i tu naprawdę bez
znaczenia
25 paź 00:32
Gustlik: Przekątna kwadratu opisanego na okręgu o równaniu x
2+y
2−2x−4=0 zawiera się w prostej y=2x−2
a) Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu
b) wyznacz środek okręgu opisanego na tym kwadracie
Przekształcam równanie okręgu:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
Ze wzorów:
x
2+y
2−2x−4=0
r=
√a2+b2−C=
√(−1)2+02−(−4)=
√5
(x−1)
2+y
2=5
Wskazówka:
Rozwiąż układ:
{ y=2x−2
{ (x−1)
2+y
2=5
bedziesz miał 2 wierzchołki.
Znajdż równanie prostej prostopadłej do y=2x−2 i przechodzącej przez środek okręgu, następnie
rozwiąż układ z równaniem tej prostej i równaniem okręgu, będziesz miał 2 pozostałe
wierzchołki.
ad b) Środek okręgu opisanego na kwadracie to ten sam punkt, co środek okręgu wpisanego w
kwadrat, ma więc te same współrzędne.
25 paź 00:33
aniabb: ten układ nie bardzo bo kwadrat ma byc opisany więc do wierzchołka ma dalej niż do okręgu ..
25 paź 00:35
aniabb: okrąg opisany na kwadracie będzie owszem (x−1)2 +y2 =10
25 paź 00:37
PuRXUTM: właśnie, coś mi nie pasuje ale dzięki
Gustlik za pomoc ale już nie trzeba
25 paź 00:38
aniabb: co Ci nie wyszło?
25 paź 00:39
aniabb: prosta prostopadła to y=(−1/2)x +b i przechodzi przez (1,0) więc b=1/2
25 paź 00:40
PuRXUTM: aniabb to było do
Gustlika mi na szczęście wyszło tak jak jest w odpowiedziach, po
wielkich trudach i mękach
25 paź 00:40
aniabb:
(x−1)2 + (−1/2 x −1/2)2=10
25 paź 00:41
aniabb: uff
25 paź 00:42
PuRXUTM: no właśnie

uff

Jeszcze 2 zadania, ale jedno już wiem jak zrobić
aniabb możesz się
kłaść spać
25 paź 00:44
aniabb: dzięki

może się uda
25 paź 00:45
PuRXUTM: co usnąć ?
25 paź 00:46
aniabb: odejść od kompa

spać to chce mi się już daaaawno
25 paź 00:48
PuRXUTM:
25 paź 00:49
PuRXUTM: dobra jednego nie umiem ale już chyba zrezygnuje, dzięki wszystkim którzy mi dzisiaj pomagali
Eta Mila Gustlk aniabb tad jak kogoś pominąłem to przepraszam
25 paź 01:17
PuRXUTM: no i
Basiek
25 paź 01:17
aniabb: no to chyba ja też pójdę spac
25 paź 01:21
PuRXUTM: idź idź

Bo jutro trzeba rano wstać
25 paź 01:22
aniabb: dziś rano
25 paź 01:22
PuRXUTM: ehhh... ja
dziś muszę o 5:45 wstać
25 paź 01:25
Ajtek:
No to sio sio do łóżek. Pamiętajcie, każdy do swojego

.
Dobranoc.
25 paź 01:26
Piotr:
to masz baaardzo krotki sen
25 paź 01:26
aniabb: a czemu ja o 5.30

to niesprawiedliwe
25 paź 01:28
aniabb: może pójdę na wagary
25 paź 01:28
PuRXUTM: Ajtek 
bez żadnych podtekstów
Piotr spałem już trochę przez dzień jakieś 3 h więc jest spoko
25 paź 01:28
Piotr:
ło matko... twardzi jestescie !
25 paź 01:29
PuRXUTM: aniabb dobry pomysł − może randka matematyczna ?
25 paź 01:29
aniabb: to już naprawdę niesprawiedliwe

ja cały dzień biegałam...... mówiłam że matematyka jest
groźna
25 paź 01:29
Piotr:
randka z wolframem
25 paź 01:30
PuRXUTM: gdzie biegałać ?

?
25 paź 01:30
aniabb: matematyka zawsze chętnie i w każdej postaci
25 paź 01:31
PuRXUTM: matematyka jest uzależniająca
25 paź 01:31
Ajtek:
Bez żadnych podtekstów piszę.
Gdybym pomylił "wyrka" mój kot nie byłby szczęsliwy

.
25 paź 01:32
PuRXUTM: dobra sio wszyscy do łóżka
25 paź 01:32
aniabb: do pracy, na seminarium, do pracy, i na komp
25 paź 01:32
PuRXUTM: swojego
25 paź 01:32
PuRXUTM: żegnam wszystkich do zobaczenia w najbliższym czasie − choć nie wiem kiedy ten czas znajdę
25 paź 01:33
Piotr:
Ajtek ma kota
25 paź 01:33
aniabb: zawsze
25 paź 01:33
aniabb: to jak ALA
25 paź 01:34
Piotr:
jeszcze dzis

Dobranoc.
25 paź 01:34
aniabb: to ja też idę
25 paź 01:35