matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
Malwina:
zbadać czy ciąg jest monotoniczny: a
n
=
n
√
1+6
n
a
n+1
=(1+6
n+1
)
1
n+1
a
n+1
:a
n
=(1+6
n+1
)
1
n+1
]/[1+6
n
]
1
n
=[1
1
n+1
+6
u
1+6
{1}{n+1}]/[1
1
n
+6
1
n
]=
=1≥1
1+6
ciąg jest rosnący
24 paź 23:27