Prosze o Pomoc
$ylwia:

Oblicz długości zaznaczonych przekątnych graniastosłupów prawidłowych
12 maj 18:02
tim: Sylwiu.
Zapewne gimnazjalistko. Skorzystaj z tw. Pitagorasa. Kilka razy nawet. Jak anrysuję, to pokażę.
12 maj 18:03
tim: No chyba, że poznaliście wzór na przekątną.
12 maj 18:03
Squall: przekątna podstawy to 6√2
więc przekątną graniastosłupa liczysz z tw. Pitagorasa
d2=10+(6√2)2=100+36*2=172
d=√172
d=2√43
12 maj 18:05
tim:

Masz trójkąt prostokątny ABD. Liczysz AB.
Potem masz trójkąt prostokątny ABC. Liczysz AC.
12 maj 18:06
$ylwia: mam jescze takie zadania , prosze o pomoc i rozwiązanie bo nie umiem sobie poradzić ..
znalazłam takie samo ale nie wiem jak rozwiązać
Oblicz objętość i pole powierzchni calkowitej graniastosłupa prawidłowego sześcikątnego którego
przekątna podst ma długość 6 a ściany bocznej 7
12 maj 18:11
adrian: Zad.4str.196
a)10
+(6√2)
=x^
100+36*2=x^
x
=100+72
x
=172
x=√172
x=√4*43
x=2√43
prosze jak chcesz
13 maj 18:32