| |||||||||||
f(x,y) = | |||||||||||
| tg2y |

mógłbym sobie to wtedy jakoś skąfrontować
| ∂f | |
: | |
| ∂x |
| 1 | y | y | 1 | |||||
( | *(− | )sin√yex+arctg | *cos√yex* | *yex) / tg2y = | ||||
| 1+(y/x)2 | x2 | x | 2√yex |
| ysin√yex |
| ||||||||||||
= ( − | + | − | |||||||||||
| x2+y2 | 2 |
| y | ||
− arctg | * sin√yex) / tg2y | |
| x |
| ∂f | |
: | |
| ∂y |
| x | y | |||
( | *sin√yex+arctg | cos√yex*ex)*tg2y − | ||
| x2 + y2 | x |
| y | 1 | |||
arctg | *sin√yex* | * 2yln2 | ||
| x | cos22y |
| x | y | |||
( | *sin√yex+arctg | cos√yex*ex − | ||
| x2 + y2 | x |
| y | 1 | |||
arctg | *sin√yex* | * ln2 ) / tg2y | ||
| x | cos22y |
| y | ||
Tej ostatniej linijki nie powinno być w pochodnej po x "−arctg | * sin√yex" | |
| x |
dziękuje
| 1 | ||
sin√yex po x = cos√yex * | * yex skoro pod pierwiastkiem mam x, czy | |
| 2√yex |

