matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Malwina:
zbadać czy ciąg jest monotoniczny: a
n
=
n
√
1+6
n
a
n+1
=pn+1{1+6
n+1
}
1
1
n+1
+6
1
n+1
a
n+1
−a
n
=pn+1{1+6
n+1
}−
n
√
1+6
n
=
=
1
1
n
+6
1
n
1+6
=1≥1
1+6
ciąg rosnący
24 paź 22:54