Granica
LoL: Lim n(n√n−1)= ?
n→∞
ktoś wie?
24 paź 22:35
Mati_gg9225535: n√n = n1n
24 paź 23:03
Mati_gg9225535: wiec lim prawdopodobnie będzie = −∞
24 paź 23:04
Godzio:
n√n dąży do 1 od góry, więc raczej + ∞, hmm ale jak tego dowieźć
24 paź 23:05
Godzio:
Hmm, może nie wprost, załóżmy nie wprost że ciąg jest ograniczony, tzn.
∃M∊R takie, że ∀n∊N
0 < n(
n√n − 1) ≤ M wówczas:
| | M | |
No, ale wiemy, że ciąg (1 + |
| )n → eM, ponieważ M było ustaloną liczbą to eM jest jakąś |
| | n | |
stałą, co by oznaczało, że n ≤ e
M, sprzeczność bo n →
∞ więc jest nie ograniczony zatem
n(
n√n − 1} nie jest ograniczony, więc jest rozbieżny do
∞
24 paź 23:11
Godzio: Ściślej mówiąc "ograniczony z góry"
24 paź 23:12