Rozwiąż równanie
Wydi: cos22x+4cos2x≤2
12 maj 17:51
Bogdan:
Skorzystaj z zależności: cos2x = 2cos2x − 1
12 maj 18:00
Wydi: Nie mogę sobie na końcu poradzić...
cos
22x+4cos
2x≤2
(2cos
2x−1)
2+4cos
2x−2≤0
4cos
4x−4cos
2x+1+4cos
2x−2≤0
4cos
4x−1≤0
(2cos
2x−1)(2cos
2x+1)≤0 i co dalej się robi


20 maj 16:09
20 maj 16:17
Eta:
2cos2x +1 > 0 dla x€R
więc : 2cos2x − 1 ≤ 0 => cos2x − 12≤0
to: ( cosx −√22)( cosx + P{2}2) ≤0
cosx = √22 to x = π4 + 2k*π
cosx= −√22 to x = −π4 + 2k*π
to rozwiązaniem nierówności jest:
x€< −π4 +2kπ, π4 +2kπ> i k€ C
20 maj 16:31