24 paź 22:20
Mati_gg9225535: masz wykres zależności prędkości od czasu v(t) gdy wykres osiąga wartość 0 dla v, to znaczy ze
sie zatrzymał, gdy wartość spada poniżej zera to znaczy że ciało to się cofa
podpowiem że pole pod wykresem v(t) to właśnie s(droga przebyta przez to ciało) wiec jesli by
przyjąć że ciało wyrusza z punktu x0 = 0 to pokonuje drogę "przed siebie" przez pierwszą
sekundę
co nam daje x0+S1 (pole pod pierwszym trójkątem) dalej się cofa, więc odejmujemy od tego S2(
pole nad drugim trójkątem), po 2 sekundach znów porusza się "do przodu" więc dodajemy S3
(pole pod 3 trójkątem wykresu)
24 paź 22:34
aniabb:

o 15m
v
śr=15m/5s = 3m/s
24 paź 22:38
Mati_gg9225535: 2 pytanie:
średnia szybkość ciała to stosunek drogi do czasu, inaczej po prostu średnia wartość prdkości
Szybkość ciała w ruchu jednostajnym prostoliniowym obliczamy stosując wzór:
| | s | |
v= |
| ; gdzie: v − prędkość; s −droga; t −czas |
| | t | |
24 paź 22:39
kamil : dziękuję wam bardzo! właśnie mam jeszcze tylko problem z prędkością średnią, w odpowiedziach
jest wynik 7 m/s, a mi także wyszło 3 :<
24 paź 22:41
kamil : z szybkością *
24 paź 22:42
Mati_gg9225535: 3 załatwione

jedynie moge Ci pomóc odczytac ten wykres
więc przez pierwsze 2 sekundy ciało poruszało poruszało się z co raz mniejszą prędkością
| | m | |
(zwalniało jednostajnie) w ciągu kolejnych sekund o 10 |
| co daje przyspieszenie |
| | s | |
−10{m}{s
2} następnie w kolejnych 3 sekundach prędkość rosła, więc ciało przyspieszało o
| | m | | m | |
10 |
| co sekundę, a to daje przyspieszenie +10 |
| |
| | s | | s2 | |
24 paź 22:44
aniabb: bo policzyliśmy prędkość a nie szybkość...

szybkość to 35m/5s ..cała droga a nie przesunięcie
24 paź 22:44
aniabb: szybkość to droga przez czas ..prędkość to przesunięcie przez czas
24 paź 22:45
kamil : Mati jesteś genialny!
Ania też

Dzięki wam wielkie!
24 paź 22:48
Mati_gg9225535: 
miłej nauki, dobranoc Kamil, dobranoc Aniu
24 paź 22:50