współczynnik wielomianu
Zuzia: a) Jaki warunek muszą spełniać współczynniki wielomianu trzeciego stopnia w(x)=ax3+bx2+cx+d,
aby dla dowolnego argumentu x należącego do R zachodziła równość w(x)+w(−x)=0?
b) Wykaż,że jeśli dla dowolnego argumentu x należącego do R wielomian w spełnia warunek
w(x)=w(−x), to wielomian ten nie może być wielomianem trzeciego stopnia.
24 paź 22:18
Zuzia: czy ktoś mi pomoże
24 paź 22:33
pigor: ... otóż z warunków zadania w(x)=ax
3+bx
2+cx+d , to dla x∊R :
a)
w(x)+w(−x)=0 ⇔ ax
3+bx
2+cx+d−ax
3+bx
2−cx+d=0 ⇔
⇔
a∊R i c∊R i 2bx
2+2d=0 ⇒ bx
2= −d i
b∊R−{0} ⇒ x
2=−
db i
d≤ 0,
czyli podsumowując
a∊R, b∊R−{0}, c∊R, d∊R−U{0} . ...
24 paź 23:17