funkcja kwadratowa
ate: f(x)=2|x2+x|−4
mam narysować wykres tej funkcji.
więc zauważyłam, że to co jest jako wartość bezwzględna jest zawsze dodatnie.
i funkcję potraktowałam jako zwykły tróójmian kwadratowy, policzyłam deltę, pierwiastki,
współrzędne wierzchołka.
i tu mam własnie problem, bo ywierzchołka wyszło mi −4.5 a w odp. jest −3.5
czy robię coś nie tak?
24 paź 22:10
aniabb: ale trójmian chwilami jest ujemny a ma być zawsze dodatni ;>
24 paź 22:16
ate: ujemny jest dla przedziału (−1,0)?
24 paź 22:19
aniabb:

niebieska to parabola spod modułu ( już *2)
zielony to moduł
czerwona to 4 w dół
24 paź 22:20
aniabb: aby narysować wykres rysujesz 2(x2+x) to niebieska
to co ujemne symetrycznie odbijasz do góry to zielona
wszystko przesuwasz w dół o 4
24 paź 22:21
Mila:

x
2+x≥0 ⇔x(x+1)≥0 ⇔x≤−1 lub x≥0 i dla tych argumentów
f(x)=2x
2+2x−4
Dla x∊(−1;0)
f(x)=2(−x
2−2x)−4⇔f(x)=−2x
2−2x−4
| | 1 | | 1 | | −1 | |
xw=− |
| ; yw=−2* |
| −2* |
| −4=−3,5 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
24 paź 22:22
ate: a jak to wszystko rozpisać?
muszę rozpatrywac moduł w dwóch przedziałach czy nie?
24 paź 22:23
aniabb: aby policzyć miejsca zerowe
2|x2+x|−4=0
2|x2+x|=4
|x2+x|=2
x2+x=2 lub x2+x=−2 i teraz delta
24 paź 22:23
Eta:
Widzę,że macie frajdę ...... z rysunkami

Pamiętasz
Mila ile to ja się kiedyś orysowałam ?

Miłego wieczoru dla obydwu Pań
24 paź 22:24
aniabb: jak tylko masz narysować wykres to zazwyczaj używasz symetrii i translacji niż obliczeń
24 paź 22:24
Mila: Eto, nie uciekaj. Rysowałaś pięknie i pisałaś zawsze szybko.
24 paź 22:26
Mila: Ate, narysowałam i rozpisałam, czytaj, wybieraj.
Aniab rozpisała metodę graficzną.
24 paź 22:28
Eta:
Jutro z samego ranka, czeka mnie wizyta w laboratorium(badania) i rtg śródstopia
24 paź 22:29
ate: a jeżeli mam f(x)=|x2−9|−2x+1
to to co jest w module mogę zamienić na (x−3)(x+3), narysowac wykres, zrobic z niego wartość
bezwględną, ale nie wiem co z tym, co jest poza modułem
24 paź 22:36
Mila: Ate, musisz zrobić tak, jak Ci pokazałam.
Tu metoda Aniab nie zadziała.
Zrób sama , a za kilka minut Ci napiszę.
Eto, miałam 3 lata do czynienia z ortopedami ( dla babci), koszmarne kolejki.Kilka godzin
wyczekiwania na wizytę.Powodzenia.
24 paź 22:44
Mila:

f(x)=|x
2−9|−2x+1
1) x
2−9≥0⇔x≤−3 lub x≥3
f(x)=x
2−9−2x+1⇔f(x)=x
2−2x−8
2) x∊(−3;3)
f(x)=−x
2+9−2x+1 ⇔f(x)=−x
2−2x+10
24 paź 22:51