Zadanie PILNe
zuu: Zad.1
Pewną pracę może wykonać 14 robotników w ciągu 15 dni . W ciągu ilu dni wykona tę samą pracę 3
robotników.
Zad.2
Motocykl jadąc ze średnią prędkością 40km/h przebywa pewnną droge w czasie 2,5 godziny. Z jaka
prędkościa powinien jechać aby przebył tę drogę w czasie 1h i 40 min
24 paź 22:07
Tomek.Noah: | | 1 | |
skoro 14 pracowników wykonuję pracę przez 15 dni to w jeden dzien wykonuja |
| pracy a |
| | 15 | |
| | 1 | | 1 | |
jeden pracownik wykonuje w ciągu jednego dnia |
| = |
| skoro tyle wykonuje jeden |
| | 15*14 | | 210 | |
| | 3 | | 1 | |
pracownik to trzech bedzie wykonywac |
| = |
| to jest czesc pracy wykonana w ciagu |
| | 210 | | 70 | |
jednego dnia a wiec 3 pracownikow pracowac bedzie przez 70 dni
zad2
proporcja
24 paź 22:37
aniabb: proporcja ale dla wielkości odwrotnie proporcjonalnych
40*2,5 = x* 5/3
x=60 km/h
24 paź 22:41