Analityczna
PuRXUTM: Punkt A=(−2,−3) jest wierzchołkiem rombu ABCD, którego bok zawiera sięw prostej x−3y−7=0. Punkt
S=(1,1) jest środkiem symetrii tego rombu. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków rombu.
Napisz równanie okręgu wpisanego w ten romb.
Proszę o wskazówki.
Co to oznacza że Punkt S=(1,1) jest środkiem symetrii tego rombu ?
24 paź 22:02
PuRXUTM: dobra już wiem że środkiem symetrii tego rombu jest punkt przecięcia przekątnych. Sprubuje coś
z tym zrobić
24 paź 22:05
Eta:
24 paź 22:07
Eta:
Możesz spr
óbować ........... może zostaniesz w przyszłości prezydętem
24 paź 22:09
PuRXUTM: przepraszam
Eto
Z ortografii dobry nie jestem, z analitycznej nie lepszy

Dobra wyliczyłem punkt C − co teraz ? Mogę wyznaczyć prostą CD ale co mi to da ?
24 paź 22:11
PuRXUTM: dobra już chyba wiem, przepraszam za fatygę, obliczę równanie prostej AC później prostą
prostopadłą, przechodzącą przez punkty DSB no i wtedy punktem wspólnym prostych DC i DB będzie
punkt D a później już tylko z górki
24 paź 22:18
Eta:
prosta x−3y−7=0 zawiera punkt A ( wiesz dlaczego?
napisz równanie przekątnej BD , jako prostej prostopadłej do AC i przechodzącej przez S
rozwiąż układ równań : prostych DB i danej prostej otrzymasz punkt B
a D już prosto ( jak wyznaczałeś C)
2/ sposób ... z wykorzystaniem prostopadłości wektorów
24 paź 22:20
Eta:
24 paź 22:21
Eta:
Tracisz mój czas
24 paź 22:21
PuRXUTM: Przepraszam
Eta ale nie ogarniam i dopiero po pewnym czasie zauważam pewne rzeczy
24 paź 22:22
Eta:
Spoko

Tak dużo czasu nie straciłam, mogłam te wskazówki ścisnąć w jednej linijce
24 paź 22:26
PuRXUTM: czy środek okręgu to jest punkt przecięcia przekątnych ? A jak tak to dlaczego ?
24 paź 22:46
Mila: Środek okręgu wpisanego w wielokąt leży na przecięciu dwusiecznych kątów.
Przekątna w rombie są dwusiecznymi kątów wewnętrznych.
24 paź 22:54
PuRXUTM: dzięki
24 paź 22:55
Eta:

AC i BC −−− zawierają się w dwusiecznych kątów rombu
zatem S jest środkiem okręgu wpisanego w romb
24 paź 22:56
PuRXUTM: dzięki Eta znowu Ci czas zabrałem...
24 paź 22:59
PuRXUTM: wyszło nareszcie, ale obliczenia na 3 strony A4
24 paź 23:02
maola:
24 paź 23:03
PuRXUTM: no proszę kto tu się przyszedł, witam humanistkę, a na randkę matematyczną to nie przyszłaś
!Ledwo się po tym pozbierałem. Chcesz żebym skończył jak Werter ?!
24 paź 23:08
maola: Nie mogłam w sobotę...

ale, ale potem Ciebie nie było...
24 paź 23:09
PuRXUTM: no bo na randkę się punktualnie przychodzi...

Dobra sory ale nie mogę teraz z Tobą popisać
bo muszę tą matmę ogarnąć
24 paź 23:11
maola:
24 paź 23:12