planimetria
Kulka: 1) Dany jest trapez o podstawach 2 i 8 i wysokości 4. Przekątne trapezu podzieliły go na 4
trójkąty. Oblicz ich pole.
2) Przekątne trapezu ABCD o podstawach 6 i 4 przecinają się w punkcie E. Odległość punktu E od
dłuższej podstawy wynosi 3. Oblicz pole trojkąta BEC i DEC.
3) W równoległoboku ABCD punkt E jest środkiem boku AB. Pole równoległoboku wynosi 6 √3.
Długość odcinka AB=6 i AD = 2. Oblicz długość odcinka EC
24 paź 22:01
Mati_gg9225535: wykonalas chociaz rysukni ?
24 paź 22:03
Kulka: Tak, ale nie mam pojęcia co dalej zrobić, planimetria nigdy nie była dla mnie
24 paź 22:04
Mati_gg9225535: to proponuje Ci umiescic wszystkie dane na rysunku, wypisać jakie wartości są szukane a
następnie przyjrzeć się wzorom, zastanow sie czego Ci brakuje do "szczęscia" i spróbuj jakoś
zacząć
24 paź 22:07
Kulka: Nie pisałabym tych zadań tutaj , gdybym tego wcześniej nie zrobiła. Jeżeli nie masz zamiaru
pomóc tylko pouczać to wogle nie pisz.
24 paź 22:10
Mila:

P
ΔDOA=P
ΔCOB
| | 2 | | 1 | |
ΔDOC jest podobny do ΔABO w skali |
| = |
| ( DOC jest 4 razy mniejszy od ΔABO) |
| | 8 | | 4 | |
P
ΔAOB=16*P
ΔDOC
ΔCOB ma tę samą wysokość co ΔAOB⇒
| | 1 | | 1 | |
PΔCOB = |
| P {ΔAOB}= |
| *16*PΔDOC=4PΔDOC |
| | 4 | | 4 | |
P
trapezu=4P
ΔDOC+4P
ΔDOC+P
ΔDOC+16P
ΔDOC=25P
ΔDOC
25P
ΔDOC=20
24 paź 23:44
Mila:

II sposób
x+y=4
y=4x
4x+x=4
5x=4
| | 1 | | 64 | | 16 | |
PCOB=PDOC= |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 5 | | 5 | |
25 paź 00:00