geometria
rafcyk: w sklepie z żyrandolami pani teresa kupiła szklany żyrandol w kształcie kuli, ile litrów
powietrza zmieści się w żyrandolu, jeśli jego srednica wynosi 28cm. przyjmij za π 227
12 maj 17:36
Squall: | | 4 | | 22 | | 4 | | 22 | |
V= |
| * |
| r3= |
| * |
| *143 |
| | 3 | | 7 | | 3 | | 7 | |
Resztę sobie dolicz
12 maj 17:46
rafcyk: własnie mi nie chce wyjść reszta, pomóż prosze
12 maj 17:48
Squall: kontynuując...
| 4 | | 22 | | 4 | | 22 | | 4*22*392 | |
| * |
| *143= |
| * |
| *2744= |
| ≈11498.67 cm3 |
| 3 | | 7 | | 3 | | 7 | | 3 | |
1 litr=1000cm
3⇒zmieści się 11,498 litra powietrza
12 maj 17:53