analityczna
slyq: A(1,−1)
l:3x−4y+8=0
Rzut prostopadły pkt A na prostą l
Proszę o pomoc kompletnie nie mam pojecia o co w tym chodzi.
24 paź 21:33
krystek: Napisz r−nie prostej prostopadłej do danej prostej przechodzącej przez A
24 paź 21:36
krystek:
24 paź 21:41
Krzysiek : 3x−4y+8=0 jest to postac ogolna rownania prostej Trzeba zamienic ja na postac kierunkowa
postaci
| | 3 | |
y=ax+b czyli −4y=−3x−8⇒y= |
| x+2 i teraz napisz rownanie prostej prostopadlej do tej prostej |
| | 4 | |
i przechodzacej przez punkt A . Rysunek sporzadzil CI Krystek
25 paź 09:58