Macierze
hmm...: Proszę o sprawdzenie 
DZIAŁANIA NA MACIERZACH
1
0
A*X*B=C
T /*A
−1
X*I*B=A
−1*C
T /*B
−1
X*I*I=A
−1*C
T−B
−1
X=A
−1*C
T−B
−1
2
0
(X
T*A−J)
−1=B /(...)
I=B*(X
T*A−J) /*B
−1
B
−1=X
T*A−J
B
−1+J=X
T*A /*A
−1
X
T=(B
−1+J)*A
−1
X=(B
−1+J)
T*(A
−1)
T
24 paź 21:32
ff: ad 1) dlaczego I jest po prawej X ? (tzn można tam je wpisać, nic to nie zmienia − ale raczej
chodzi o to, że A−1A = I)
AXB=CT / A−1 (z lewej)
A−1AXB=A−1C
IXB=A−1C
XB=A−1C / * B−1 (z prawej)
...
ad 2)
(AB)T=BTAT
czyli będzie
X = (A−1)T (B−1+J)T
24 paź 21:41
ff: i jeszcze skąd ten minus przy B−1 w pierwszym?
24 paź 21:44
ff: może pomyłka przy pisaniu − tak jak moja gdzie zgubiłem transponowanie C w 1
24 paź 21:45
hmm...: pomyłka na kartce mam dobrze
24 paź 21:53
hmm...: mam jeszcze kilka
3O
(AX−J)T*B=XT
(AX−J)*BT=X
AX−J=X(BT)−1 /*X−1
A−X−1=(BT)−1
−X−1=(BT)−1−A
X−1=A−(BT)−1
X=(A−(BT)−1)−1
4O
(XT−J)*A=B /*A−1
(XT−J)=B*A−1
XT=B*A−1−J
X=(A−1)T*BT−J
25 paź 11:31
hmm...: w górę idziesz
25 paź 12:06
hmm...: odświeżamy
25 paź 12:22
b.: ad 3: błąd w 2. linijce, mamy (AB)T = BT AT
ad 4. czy wiadomo z zadania, że A−1 istnieje? jeśli tak, to ok
25 paź 13:20