ile atomow
gugua: ile atomow cynku znajduje sie w 40g wodorotlenku cynku?
24 paź 21:11
zombi: reakcja:
ZnO + H2O −−−−> Zn(OH)2
m Zn=65g
m Zn(OH)2=65+32+2=99g
m2 Zn(OH)2=40g
m2 Zn=?
proporcja
65g−−−−99g
x[g]−−−−−40g
na ukos i oblicz
24 paź 21:19
gugua: nie wychodzi to z tej proporcji
wynik ma byc 2,94*1023
24 paź 21:24
aniabb: proporcja ma być
99g − 6,022*1023
40g − x
24 paź 21:26
aniabb: 6,022*1023 to liczba Avogadro czyli ile sztuk jest w 1 molu
24 paź 21:27
gugua: ale to wciaz nie ten wynik
24 paź 21:27
Mateusz:
W takim razie jaki z tego wniosek gugua
24 paź 22:11
zombi: O jej najmocniej przepraszam, że wprowadziłem w błąd nie pamiętam już jak to się robi.
24 paź 22:12
aniabb: znajdź w tablicach masy molowe z dokładnością do 2 miejsc po przecinku i policz
24 paź 22:14