rozwiaz rownanie
studentpg93: mam tutaj rownanie:
4sin2x2 = 1
za x2 podstawilem zmienna t i wyszlo 4sin2t = 1. Czy podzielic przez 4 i narysowac
funckje sin2t, a potem odczytac, gdzie funkcja przyjmuje wartosc 14, czy odczytac, gdzie
funkcja przyjmuje wartosc 1 dla funkcji y=4sin2t
24 paź 21:04
krystek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
sin2x2= |
| ⇒ sinx2= |
| lub sinx2=− |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
24 paź 21:07
Beti: a nie lepiej po prostu:
| | 1 | | 1 | |
sint = |
| lub sint = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
wyznacz z tego t, a potem wróć do x.
24 paź 21:07
studnetpg93: Kurde.. Że też przeoczyłem takie coś.. Dzięki wielkie
24 paź 23:13
studnetpg93: A w przykładzie: 2sin
3x=−
√3sin
2x, po przekształceniach otrzymałem sin
2x(2sinx +
√3)=0.
| | √3 | |
przyrównuję do 0 i mam sinx = 0 lub sinx = − |
| . Jest okej? |
| | 2 | |
24 paź 23:33
Beti: tak
24 paź 23:38
studnetpg93: | | x | | pi | |
mhm. Kolejny przykład: 3tg( |
| + |
| ) = −√3. Dzielę obustronnie przez 3 i pod |
| | 2 | | 6 | |
| | x | | pi | |
|
| podstawiam t i rysuje wykres tgt przesunięty w lewo o |
| ? |
| | 2 | | 6 | |
24 paź 23:47
Beti: skoro tak lubisz rysować wykresy, to tak będzie jak piszesz
24 paź 23:55
studnetpg93: a jak zrobic to prostszym sposobem? Hmm.. A mogę za cały nawias podstawić t
24 paź 23:59
aniabb: możesz
25 paź 00:11
studnetpg93: Nooo, wtedy jest dużo prościej

okej, to dzieki wielkie, ide spac!
25 paź 00:17