Prawdopodobieństwo
Magda : Oblicz wyrzuceniu conajmniej 1 orła w 4 krotnym rzucie monetą
Wiem że Ω=16 bo 24 ale nie wiem skąd sie bierze A=5 może mi ktoś to wyjaśnić bo jestem ciemna
?
24 paź 20:43
Beti: A − conajmniej 1 orzeł
lepiej zająć się zdarzeniem A' − rzadnego orła
| | 1 | |
wtedy: A' = {RRRR} −−−> |A'| = 1 i P(A') = |
| |
| | 16 | |
| | 1 | | 15 | |
na koniec: P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | |
24 paź 20:52
Magda : To ja nie czaje bo na lekcji jak pisąłam to wyszło im P(A)= 516 czemu ?
24 paź 20:56
Magda : Pomoże ktoś
24 paź 21:16
Beti: inaczej nie będzie
może jednak u Ciebie w liczniku było 15 a nie 5?
24 paź 21:27
Magda : może dzięki za pomoc
24 paź 21:32