rozwiąż nierówność
zuzia: Rozwiąż nierówność
x4−x2+4>0
24 paź 20:29
aniabb: x2 =t t2−t+4>0 i delta...
24 paź 20:33
aniabb: i t>0
24 paź 20:33
Saizou : a nie t
≥ 0
24 paź 20:34
zuzia: to delta jest ujemna
24 paź 20:42
zuzia: pomoze ktoś?
24 paź 20:49
Piotr:
tak Saizou t ≥ 0
skoro Δ<0 i a>0 to ?
24 paź 21:00
Beti: rozwiązaniem nierówności ze zmienną t jest t ≥ 0 (jako część wspólna warunków: t ≥ 0 i t∊R)
wracając do zmiennej x mamy: x2 = t, gdzie t ≥ 0
czyli x2 ≥ 0
czyli x ∊ R
24 paź 21:01
Piotr:
no i
Beti zalatwila sprawe
24 paź 21:03
zuzia: tyle, że ogólnie tematem zadania jest policzenie przedzialów monotoniczność za pomocą pochodnej
no i pochodna właśnie wynosi f'(x)=x4−x2+4
24 paź 21:09
aniabb: no to funkcja zawsze jest rosnąca
24 paź 21:22
zuzia: ale z wykresu tak nie wynika
24 paź 21:35
24 paź 21:38