pomoże ktoś?
Letty : Zbadaj monotoniczność pochodnej funkcji f(x) = cosx − sinx x∊<0,2π>
jak licze pochodną to mi wychodzi cos takiego więc nie wiem jak wtedy zbadać monotoniczność,
więc robie coś źle tylko nie wiem co:
f'(x) = −sinx − cosx = −(sinx + cosx) = −1
24 paź 20:27
aniabb: sin2x+cos2x = 1 , a nie sinx+cosx
24 paź 20:29
Letty : aaaa rany... no tak, kurcze wyleciało mi to. dzięki
24 paź 20:30
Letty : czyli mam pochodną f'(x) = − sinx − cosx D' = D
monotoniczność:
f(x) > 0 ⇔ − sinx − cosx >0 i jak to dalej robić?
24 paź 20:41
Letty :
24 paź 21:04