| |CK| | ||
krótszej CD , punkt styczności K dzieli ramie BC tak ze | = 2/3 | |
| |KB| |
promień
Zdaję mi się, że to zadanie na zastosowanie tw. Talesa, ale obliczenia będą nieciekawe.
Może ktoś znajdzie lepszy sposób. Bo rozwiązanie tego z tw talesa zajmie ~50 minut na maturze.
| |CK| | 2 | ||
= | |||
| |KB| | 3 |
| |CK| | r | |||
Trójkąty CKS i BKS są podobne, stąd | = | |||
| r | |KB| |
| |CK| | 2 | |||
1. | = | |||
| |KB| | 3 |
| |CK| | r | |||
2. | = | |||
| r | |KB| |
Te dwa trójkąty są przystające, więc można napisać, że połowa dolnej podstawy to 3x, w sumie
6x, na dolną zostaje 4x(bo5x+5x=10x, a 10x−6x=4x). Teraz już wszystko banalnie proste, wynik −
| 5r√6 | ||
. | ||
| 6 |