Parametr i liczby zespolone
Święty: Cześć. Skromne zadanko z parametrem w liczbach zespolonych.
| | √3 | | 1 | |
Dla jakich k∊N zachodzi równość ( |
| − |
| i)k=i. Znajdz najmniejsze takie k, a |
| | 2 | | 2 | |
nastepnie podaj wzór ogolny na wszelkie możliwe takie k.
No to do dzieła.
Zamieniam lewą stronę na postać trygonometryczną na chwile zapominając o k
| √3 | | 1 | | π | | π | |
| − |
| i=cos |
| +isin(− |
| )
|
| 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
To samo z prawą stroną
Wracamy do k:
Ze wzoru Moivre'a
| | π | | π | | π*k | | π*k | |
[cos |
| +isin(− |
| )]k=cos |
| +isin(− |
| )
|
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Przyrównujemy
| | π*k | | π*k | | π | | π | |
cos |
| +isin(− |
| )=cos |
| +isin |
|
|
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
Stąd:
| π*k | | π | | π*k | | π | |
| = |
| lub (− |
| )= |
|
|
| 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
k=3 lub k=−3
k∊N ⇒ k=3
Dobrze myślę?
Jaki zatem bedzie wzor na wszystkie mozliwe k?
24 paź 20:24
Święty: Podbijam
24 paź 20:42
Święty:
24 paź 21:43
Święty: Nikt nie wie jak to zrobić?
25 paź 16:32
MQ: Nie
cos(kπ/6)=cos(π/2)=0
i (a nie lub

)
sin(−kπ/6)=sin(π/2)=1
Z pierwszego kπ/6=π+nπ, gdzie n∊Z
Z drugiego −kπ/6=π/2+2mπ, gdzie m∊Z
25 paź 16:44
MQ: Oba warunki muszą zachodzić.
25 paź 16:44
MQ: Poprawka
Pierwszy warunek:
kπ/6=π/2+nπ, gdzie n∊Z
25 paź 17:24
Święty: Po co to 'n'?
25 paź 18:13
MQ: Bo rozwiązaniem pierwszej zależności jest nie tylko kπ/6 = π/2 ale też kπ/6 = π/2+π
oraz kπ/6 = π/2−π, oraz kπ/6 = π/2+2π, oraz kπ/6 = π/2−2π itd.
25 paź 18:19