Analityczna Wyznacz równania stycznych do okręgu (x-6)^2 + (y-2)^2=4 k
PuRXUTM: Wyznacz równania stycznych do okręgu (x−6)
2 + (y−2)
2=4 które przechodzą przez punkt
P=(−1,−3)
Proszę o pomoc bo tego nie ogarniam

w ogóle nie ogarniam tej analitycznej
24 paź 20:18
PuRXUTM: help
24 paź 21:02
Basiek: Podpowiedź:
Odległość stycznej od środka okręgu będzie równa r.
Drugi warunek masz wyznaczony przez punkt. −> układ równań.
24 paź 21:04
Mila: Czy P (−1;−3) dobrze przepisałeś, nieładne mam wyniki.
24 paź 21:12
PuRXUTM: czyli wychodzi mi coś takiego
d(k,O)=2 gdzie k to ta styczna O−środek okręgu
k: Ax+By+C=0
P=(−1,−3)
−A−3B+C=0
i co dalej ?
24 paź 21:13
PuRXUTM: Tak Mila P=(−1,−3)
| | 35−2√70 | | 100+2√70 | | 35+2√70 | | 100−2√70 | |
W odp. jest tak y= |
| x− |
| , y= |
| x− |
|
|
| | 45 | | 45 | | 45 | | 45 | |
Czyli pewnie tak Ci
Mila wyszło
24 paź 21:16
Eta:
Dokładnie takie wyszły
24 paź 21:18
PuRXUTM: Jeszcze mogła byś Eta powiedzieć jak do tego doszłaś ?
24 paź 21:20
Eta:
S(6,2) r= 2
równanie stycznej s: ax−y+a−3=0
|7a−5|= 2
√a2+1 /
2
(7a−5)
2= 4(a
2+1)
dokończ ........
24 paź 21:21
Mila: No tak, trochę inaczej liczyłam, z prostej kierunkowej.
Wiesz jak Twoje dokończyć?
Dziękuję Eto za potwierdzenie i zostawiam Cię z PuRX...
24 paź 21:22
Eta:
Dla jasności:
s: y=ax+b i A(−1,−3)€s to: −3= −a+b ⇒ b= a−3
styczna w postaci ogólnej ma równanie:
s: ax−y+a−3=0
24 paź 21:23
PuRXUTM: Dzięki Wielkie
Eto
!

.
24 paź 21:30
Eta:
Na zdrowie też
24 paź 21:37
PuRXUTM: No przyda się bo jeszcze mam sporo zadań, jak nie będe umiał to będę prosił o radę
24 paź 21:40