Objetosc ostroslupa
ABC OLAAAA: W ostroslupie prawidlowymczworokatnym o krawedzi podstawy 12cm, wysokosc sciany bocznej jest
rowna 10cm. Oblicz objetosc tego ostroslupa
12 maj 17:10
tim: Cierpliwości, rysuję
12 maj 17:23
tim:

|AB| = |BC| = |CD| = |DA| = 12
|XY| = 10
|OX| = 1/2 AB = 6
Z tw. Pitagorasa:
OX
2 + OY
2 = XY
2, wylicz H
12 maj 17:26
ABC OLAAAA: aaa to druge umiesz co dodlam ?
12 maj 17:26
ABC OLAAAA: aa jak mam wyliczyc?
12 maj 17:28
tim: Znasz tw. Pitagorasa. Podstaw do wzoru podane przeze mnie dane i oblicz.
12 maj 17:31