Jak to wykonać ?
Alek : Ze zbioru wszystkich liczb dwucyfrowych losujemy jedna liczbę.Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia:
A− wylosowana liczba jest podzielna przez 11
B− wylosowana liczba jest nie większa niż 35 i nie mniejsza niż 25
C− wylosowana liczba jest podzielna przez 5 i nie podzielna przez 3
D− wylosowana liczba jest całkowita wielokrotnością liczby 6 lub liczby 3
24 paź 20:04
Beti: |Ω| = 90
A = {11,22,33,...,99}
| | 9 | | 1 | |
|A| = 9 −−> P(A) = |
| = |
| |
| | 90 | | 10 | |
B={25,26,27,...,35}
| | 11 | |
|B| = 11 −−> P(B) = |
| |
| | 90 | |
dalej próbuj sam
24 paź 20:12