Pole graniastoslupa
ABC OLAAAA: Podstawa ostosłupa jest trójkąt rownoramienny, ktorego ramiona maja po 10cm, a podstawa ma
12cm. Krawędzie boczne ostoslupa sa rowne i kazda ma 12cm. Oblicz pole powierzchni calkowitej
tego ostoslupa.
12 maj 17:04
Karolina: napisz polecenie jeszcze raz bo masz błędy
12 maj 17:27
tim: Jest ok wszystko.. O.o
12 maj 17:27
tim: Która klasa? Miałaś wzór Herona?
12 maj 17:29
ABC OLAAAA: 2gim. nie mialam
12 maj 17:51
ABC OLAAAA: 2gim nie mialam
12 maj 17:52
tim: Ok. To na około. Już rysuję.
12 maj 17:55
tim:

czerwone odcinki = 12
czarne = 10
P
c = P
p + P
b
P
p = |AB| * CD
CD z tw. Pitagorasa: (1/2 AB)
2 + CD
2 = BC
2 (wszystko masz dane).
P
ABD = Pole trójkąta równobocznego o boku 12.
P
ACD = CA * DF
DF z tw. Pitagorasa: (1/2 AC)
2 + CD
2 = AD
2 (wszystko masz dane).
P
ACD = P
CDB
Potem dodasz pola wszystkich trójkątów.
12 maj 18:00
tim: Olu, ja też II GIM

Ale zrobiłbym inaczej.
12 maj 18:00