AS:

Przypominam własność rombu:
Przekątne się połowią i są do siebie prostopadłe.
Zakładam: AC = c , wtedy BD = 14 − x
Do ΔAOD stosuję tw. Pitagorasa
(x/2)
2 + ((14 − x)/2)
2 = 5
2 |*4
x
2 + (14 − x)
2 = 100
x
2 + 196 − 28*x + x
2 = 100
2*x
2 − 28*x + 96 = 0 |:2
x
2 −14*x + 48 = 0
Δ = (−14)
2 − 4*1*48 = 196 − 192 = 4 ,
√Δ = 2
x1 = 6 (BD) , x2 = 8 (AC)
Obliczam pole rombu
a*h = 0.5*d1*d2 ⇒ 5*h = 0.5*6*8 ⇒ 5*h = 24 ⇒ h = 4,8
Wysokość h jest średnicą szukanego koła
2*r = h ⇒ r = h/2 ⇒ r = 2,4
Pole koła S = π*r
2 = 2,4
2*π = 5,76*π