matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak to obliczyć?
tomcio:
(−3)
−2
*27p
1
3
−
1
4
/
4
√
16
24 paź 19:02
Krzysiek :
1
1. Wzor do wykorzystania a
−
n=
oraz (a
n
)
m
=a
n*m
, oraz
n
√
a
n
=a.
a
n
(−3)
−2
*27
1/3
Jesli to ma wygladac tak
(−1/4)*
4
√
16
1
(−3)
−
2=−
, 27
1/3
= (3
3
)
1/3
=3
1
=3 bo 27=3
3
, Teraz
4
√
16
=
4
√
2
4
=2 bo 16=2
4
.
9
Masz wszystko podstawiaj i licz .
24 paź 22:54
tomcio:
Dzięki teraz już rozumiem.
25 paź 12:48
tomciop:
−
1
4
−3
25 paź 19:12