Znajdź funkcje odwrotną
Franek: Znaleźć funkcję odwrotną do tej funkcji f(x) = −2x+4.
24 paź 18:59
Mila:

y=−2x+4 (zielony wykres)
y−4=−2x /:(−2)
zamiana zmiennych:
| | 1 | |
y=− |
| x+2 (różowy wykres) |
| | 2 | |
(wykresy symetryczne względem prostej y=x)
24 paź 23:13
Krzysiek : 1)y=−2x+4
2) 2x=−y+4⇒x=−0,5y+2
3) y=−0,5x+2. Zobacz co zrobilem
1 napisalem wzor funkcji y=−2x+4
2. Zrownania y=−2x+4 wyznaczylem x jak funkcje y i piszemy rownanie x=h(x) u nas x=−0,5y+2
3. Teraz zamienia niewidoma x na y i odwrotnie czyli mam y=−0,5x+2
To jest bardzo prosta funkcja do zrobienia .
Jeszce tylko taka mamla uwaga do tego . Jesli dwie funkcje sa wzgledem siebie odwrotne to ich
wykresy sa symetryczne wzgledem prostej y=x . . Zrob sobie te wykresy i zobacz czy faktycznie
sa symetryczne wzgledem prostej y=x
24 paź 23:57