Przekształcanie funkcji wymiernej
Krystian: Witam
Mam prostą funkcję wymierną, jednak czy mógłļy ktoś krok po kroku napisać jej wszystkie
przekształcenia?
Funkcja: −(3/x−1)−1
Czy w takim przypadku wychodzimy od 3/x czy −(3/x)
24 paź 18:59
zombi: lepiej chyba od
| | 3 | |
− |
| wtedy przesuwamy o wektor u=[1,0] |
| | x | |
dostajemy
| | 3 | |
− |
| no i teraz o jakis wektor p=[0,−1] |
| | x−1 | |
i dochodzimy do postaci
24 paź 19:04
Krystian:

Dzięki bo mam takie zadanie żeby narysować funkcję (|x+1|−1)/x−1 i z tego wychodzą dwie
funkcje:
−(3/x−1)−1 oraz (1/x−1)+1
Niestety jak nanoszę te dwie funkcje, jedną dla x>1 i drugą dla x<1 to mi się nie zgadza z tym
co pokazuje wolfram.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28%7Cx%2B1%7C-1%29%2F%28x-1%29
Ja mam coś takiego: (to na górze)
24 paź 19:29
zombi: podaj mi dla jakich przedzialow jakie wyszly ci funkcje
24 paź 19:31
Krystian: dla x>1 : (1/x−1)+1
oraz dla x<1: −(3/x−1)−1
24 paź 19:32
zombi: zrobie sobie ten przyklad narysuje i ci rozpisze co i jak sekundka ok?
24 paź 19:42
Krystian: ok, wielkie dzięki

Wszystko robię dobrze, oprócz finalnego rysunku.
24 paź 19:45
zombi: a nie wyszło ci tak?
I
o x∊ (−
∞, 1)
II
o x∊ (1, +
∞)
?
24 paź 19:55
zombi: bo rozumiem ze chcesz naszkicowac to co mi podales w wolframie?
24 paź 19:55
Krystian: −∞; 1
x+1−1/x−1
1; ∞
−x−1−1/x−1
Dokładnie tak jak Tobie, ale po przekształceniu wychodzi to co napisałem wcześniej.
24 paź 19:58
Krystian: Tzn powinno wyjść to co w Wolframie, ale mi nie do końca to wychodzi.
24 paź 19:59
zombi: no kk mam jak w wolframie teraz tlumacze ci jak to zrobic
24 paź 20:03
zombi: Zaczynamy tak
I x∊ (−
∞, 1)
wektor [1,−1]
ćwiartki II i IV
narysuj
teraz dla
x∊(1,+
∞)
wektor [1,1]
ćwiartki I i III
| | −1 | |
i zaznaczaj tak od −∞ do 1 galazke hiperboli f(x)= |
| −1 pozniej od |
| | x−1 | |
| | 1 | |
1 do +∞ zaznaczaj galazki hiperboli f(x)= |
| +1 |
| | x−1 | |
i powinno wyjsc
24 paź 20:09
Krystian: I jak rysuję te dwie funkcje w tych przedziałąch to mam coś innego. Bo rozumiem, że jak mam
przedział od −nieskończoności do 1 to biorę tylko to co jest w tym przedziale i rysuję, a
potem biorę drugi przedział od 1 do +nieskończoności to biorę tą drugą i rysuję.
24 paź 20:33
Krystian: Bo dobrze mam przekształcone te funkcje tylko mam problem je połączyć, żeby było coś takiego
jak w Wolframie.
24 paź 20:35
aaaaaaaaa: mam pytanie
gdzie pojawia sie to co tu liczyliscie? chodzi mi o zakres nauki czy sa to studia....?
24 paź 21:53
krystek: liceum −funkcja wymierna
24 paź 21:55